mardi 27 mars 2018

Κύκλος της Ζωής - Circle of Life - Mandala

Κύκλος της Ζωής - Μάνταλα 2012-2018


Η ζωή μου ένας Κύκλος.


Σε όλους τους κύκλους της ζωής μου ασχολήθηκα περισσότερο με την ζωγραφική, αλλά η αγάπη μου για την τέχνη επεκτάθηκε επίσης στα πλαίσια της φωτογραφίας και του video art, καθώς συμμετείχα σε διαγωνισμούς βίντεο και φωτογραφίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Με βάση την εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια στην διδασκαλία των εικαστικών σε μικρά παιδιά στην Γαλλία και στην Ελλάδα, έμαθα να τα εμπνέω και να τα oθώ στο να επεκτείνουν την δημιουργικότητα τους με ένα θεραπευτικό τρόπο μέσα από την ζωγραφική και τον σχεδιασμό των Κύκλων δηλάδή των Μαντάλα, βοηθώντας τα να εκφράσουν τα βαθιά τους συναισθήματα και τα όνειρα τους. Έτσι, νιώθω την επιρροή της παιδικότητας και στα έργα μου και επιθυμώ να κάνω τους θεατές να ταξιδέψουν βλέποντάς τα και να διαβούν στον κόσμο του ονείρου και των χρωμάτων που διαισθάνομαι και οραματίζομαι. 

Τα έργα μου προέρχονται από την ιδέα ότι η απώτερος σοφία προέρχεται από την συσσώρευση συνεχής γνώσεως, εμπειρίας, φαντασίαςπαρατήρησης της φύσης και των αρχαίων συμβόλων. Θέλω να εξετάσω την απεριόριστη φαντασία και το θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της δημιουργίας

Η ενασχόλησή μου με τους Κύκλους και ιδιαίτερα με τον Κύκλο της Ζωής ξεκίνησε από το 2012 και συνεχίζει μέχρι σήμερα συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Αθήνα, στο εξωτερικό και στην Κρήτη και δίνοντας δωρεάν σεμινάρια σε φεστιβάλ και χώρους θεραπείας.

Η αρχαία τέχνη της Mandala - o Kύκλος της Ζωής προέρχεται από το Θιβέτ και είναι ένα πνευματικό και τελετουργικό σύμβολο στις ινδικές θρησκείες αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, που αντιπροσωπεύει το σύμπαν. Είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «κύκλος» δηλαδή ολότητα. 

Η Mandala είναι μια τεχνική ζωγραφικής που χρησιμοποιεί μορφές, γεωμετρικά σχήματα και χρώματα για να αντιπροσωπεύει την ενέργεια και τη διαδικασία που περνάμε μέσα από τη διαλογιστική κατάσταση που είμαστε κατά τη ζωγραφική.

Πάρολο που χαίρομαι να βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο καθώς λατρεύω το πλούσιο φώς και τις απέραντες γαλάζιες αποχρώσεις της, υπάρχει κάτι που με προβληματίζει και με κάνει να απορώ. Ο κύκλος της οικογένειας, ο κύκλος της ζωής στη φύση και ο κύκλος των φίλων μας είναι που μας στηρίζει και μας κάνει να προχωράμε μπροστά. Η τέχνη θεραπεύει και δίνει ζωή, χρώμα και θετική ατμόσφαιρα σε ένα χώρο 

Oι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα κύκλο είναι καλό να βοηθούν και να συμβάλλουν στο απώτερο καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη, ξεκινώντας από τον γείτονα και φτάνοντας στην ευρύτερη κοινωνία και όχι να επικεντρώνουν το μυαλό τους στην ματαιόδοξη ανάδειξη του εαυτού τους με υπόγεια μέσα και με σκοπό το χρηματικό έπαθλο.

Γυρίζω την πλάτη στην τοξική εγωιστική αυτή συμπεριφορά, κατανοώ την αγνοιά τους, αλλά δεν θα τους αφήσω να μου κλέψουν τον κύκλο της χαρούμενης δημιουργικής μου ζωής και δεν με ξεγελούν όσο κι αν το νομίζουν. Τέλος, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο τροχός πάντα γυρίζει. Και ότι κακό κάνεις στον άλλον έρχεται πίσω να σε κυνηγίσει αργά ή γρήγορα.

Η αυθεντικότητα είναι η αληθινή αγάπη προς στον εαυτό μας και απέναντι στους άλλους.


Mερικά από τα έργα μου από το 2012 μέχρι σήμερα:Circles of Light 2013-2014


Circles of a Cedar Tree 2014


Circle of Life Om 2015
Blue Circle of Life - Mandala t-shirt 2015

Blue Lotus Mandala, acrylics on canvas


to be continued...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire